Magazín o bývaní

Máte predstavu o cene inteligentného domu?

1.05K 0

Mnoho ľudí si dodnes myslí, že inteligentná domácnosť je luxus pre vyvolených. Často sa tak zbytočne pripravia o množstvo jej výhod a niekedy dokonca predražia svoje budúce bývanie. Ako je to s cenou inteligentnej domácnosti v skutočnosti?

Inteligentná domácnosť

Novodobé formy stavieb v kombinácii so súčasnou rôznorodou legislatívou zapríčinili, že sme museli v rámci našich domácností začleniť všakovaké nové technológie, o ktorých v minulosti nebolo chýru ani slychu.

Či už sa jedná o viaceré zdroje osvetlenia, komplexné zdroje tepla, predokenné žalúzie, rekuperáciu, zabezpečovacie systémy a mnohé ďalšie. Tieto technológie je potrebné nejak ovládať a bez určitej elektroniky sa nezaobídu. Z tohto dôvodu je každý moderný dom už od základu určitou formou inteligentného rodinného domu, aj keď samozrejme len čiastočne. S jednotlivými neautomatizovanými technológiami totiž môžeme zahrať celkom slušnú partiu, no s plnohodnotnou inteligentnou domácnosťou budeme mať vždy eso v rukáve.

Čo je inteligentný dom/inteligentná domácnosť?

Plnohodnotný inteligentný dom je teda domácnosť, v ktorej máte všetky technologické funkcie vzájomne prepojené a ovládateľné jedným všestranným systémom.

Spolupracujú ako harmonický orchester bez jediného nesprávneho tónu. Dom má navyše aj veľkú úroveň autonómnosti, keďže sám vie, čo má kedy robiť a o čo sa má starať. Ochotne bez sťažovania obsluhuje svojich obyvateľov a nepotrebuje od nich neustálu pozornosť. Vďaka tomu sa zvyšuje ich komfort, bezpečie a majú pre seba viac voľného času.

Kde a kedy má opodstatnenie?

Vhodnosť inteligentného domu ako riešenia je veľmi subjektívna. Existujú preto určité faktory, nad ktorými sa je potrebné zamyslieť: 1.faktor pomer cena/výkon a 2.faktor priorita z hľadiska nevyhnutnosti.

Inteligentné bývanie (smart home) by pre vás malo byť prioritou, ak sa vo vašom prípade jedná o bývanie v modernej novostavbe. Vtedy z neho viete získať maximum. V prípade, že sa jedná o staršiu a menšiu stavbu, tam už priorita klesá, keďže implementácia môže byť o niečo náročnejšia.

Popis funkcií inteligentného domu a výhody smart home

Inteligentný dom je bohatý na mnohé funkcie s rozmanitým charakterom. Nájdete v ňom:

  • Automaticky riadené osvetlenie s prednastavenými svetelnými náladami vhodnými na akúkoľvek vytúženú interiérovú atmosféru
  • Tienenie prostredníctvom vonkajších žalúzií, ktoré dokážete všetky dvíhať súčasne a ktoré sa sami vedia optimalizovať v závislosti od aktuálneho počasia
  • Inteligentné ovládanie hudby, ktoré vám prostredníctvom funkcie multiroom audio v jednotlivých miestnostiach automaticky zahrá akúkoľvek skladbu rôznych žánrov
  • Praktický nočný režim, ktorý prispôsobuje tlmenie vášho osvetlenia počas prípadných návštev toalety v neskorých hodinách
  • Sofistikovaný alarm prepojený s ostatnými funkciami domu pre to najväčšie bezpečie
  • A veľa ďalších…

Hlavnými výhodami smart home sú:

  • Jedno inteligentné ovládanie, ktorým dokážete spravovať všetky funkcie vašej domácnosti naraz
  • Na implementáciu Loxone elektroinštalácie potrebujete len jedného špecialistu, ktorý zvládne všetko
  • Množstvo funkcií, o ktorých sa vám ani len nesnívalo
  • Prepojenie s inteligentnou appkou, ktorá vám vezme mnoho starosti z vašich pliec
  • Domácnosť sa dokáže učiť vašu rutinu a podľa toho prispôsobovať dané funkcie

Náklady na zriadenie inteligentnej domácnosti

Cena inteligentnej inštalácie tvorí v priemere cca 10 % nákladov na celý dom. Z hľadiska porovnania je však klasická resp. tradičná elektroinštalácia na približne podobnej cenovej úrovni. Ide tým pádom o maximálne výhodnú voľbu, na ktorej nemáte čo stratiť, pretože nemusíte platiť za jednotlivé systémy. Na lepšiu predstavu si môžete pozrieť porovnanie cien v prípade vzorového rodinného domu:

 Tradičné ovládanie*2Inteligentné ovládanie Loxone
Elektroinštalácia2 000 €2 000 €
Kúrenie700 €0 €
Alarm900 €0 €
Rekuperácia400 €0 €
Systém Loxone0 €2 500 €
Celkom4 000 €4 500 €
 (4 800 € s 20 % DPH)(5 400 € s 20 % DPH)

Zdroj: Loxone

Za podobnú cenu tým pádom naviac dostanete rozmanité inteligentné funkcie a jednoduché centrálne ovládanie, nehovoriac o množstve ušetreného času a starostí. Z tohto dôvodu by to bola naozaj veľká škoda, ak by ste inteligentné bývanie zavrhli len na základe nepodložených domnienok ohľadom jeho vysokej nedostupnej ceny a nenávratnosti nákladov.

Takéto zavádzajúce informácie na nás síce lietajú z každej strany, no treba sa vždy držať reálnych odborných faktov.

Z čoho sa skladá cena inteligentného domu

Je to veľmi subjektívne a líši sa od prípadu k prípadu. Vždy to totiž závisí od individuálnych potrieb užívateľov danej domácnosti v závislosti od množstva techniky, ktorú majú vo svojom dome a ich predstavy požadovaných funkcií.

Priebeh totiž začína vypracovaním na mieru šitého projektu, v ktorom sa vám nacení počet a typ potrebných produktov z Loxone ponuky. Následne vám odborník vypracuje cenovú ponuku. Výhodou je, že všetky potrebné súčasti zabezpečí len jeden špecialista, nie viacero rôznych, čo je v praxi vždy nepratické a zbytočne to len dvíha cenu.

Čo sa týka dlhodobého šetrenia, automatizácia sa vám bezpochyby oplatí aj z hľadiska efektívneho riadenia energetických zdrojov, čo vám vie jednoznačne priniesť nižšie náklady. S Loxone totiž máte maximálny prehľad a kontrolu nad potenciálnym rizikom akejkoľvek zbytočne spotrebovanej elektriny.

Porovnanie každodenných úkonov

V dome s klasickou elektroinštaláciou je všetko potrebné permanentne ovládať ručne. Odhaduje sa, že ročne vykonáme až 50 000 takýchto nepraktických úkonov, čo je skutočne astronomické číslo. Od manuálneho ovládania kúrenia v jednotlivých miestnostiach, cez ručné zaťahovanie a vyťahovanie žalúzií až po zapínanie a vypínanie osvetlenia.

Zdroj: Loxone

V rámci domácej automatizácie je to však presne naopak. Všetky technológie vzájomne spolupracujú, majú jednotné automatizované ovládanie, nastaviteľné autonómne fungovanie a kedykoľvek k nim môžete pridať ďalšie zariadenia. Vy sa môžete namiesto toho venovať niečomu ďaleko zábavnejšiemu a chod vašej domácnosti jednoducho necháte na inteligentný systém.

Záver

Ako môžete vidieť, téma ceny inteligentného domu je veľmi komplexná a nemá všeobecný charakter. Pozostáva z veľkého množstva rôznych aspektov, ktoré sa líšia v závislosti od typu daného projektu domu. Odporúčame vám preto navštíviť náš Loxone showroom, v ktorom vás veľmi radi prevedieme a zodpovieme vám všetky vaše otázky.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.