Magazín o bývaní

Spoznajte výhody a nevýhody bidetov

2.63K 0

Bidet a s ním spojené sprchovanie intímnych partií prináša mnoho výhod nielen pre zdravie, ale aj pre našu pohodu. Vodná spŕška totiž dokáže šetrne odstrániť všetky nežiaduce mikróby. Je nevyhnutným parťákom tých, ktorí trpia hemoroidmi, alebo sú na ne náchylní pre sedavé zamestnanie a nevhodné stoličky. Aké sú ďalšie prednosti, alebo naopak nevýhody bidetov?

 

Zdravotné prednosti bidetov

Nečistoty, infekcie, hemoroidy. Zatiaľ čo toaletný papier vás všetkých mikróbov nezbaví a ešte nepríjemne podráždi vašu pokožku, teplá voda vám dopraje vytúžené pohodlie a dokonalú čistotu. Ak sa totiž zbavíte mikróbov, na otravné infekcie môžete zabudnúť.

Ženy zase bidet ocenia pri menštruácií. Za citlivejší prístup k pokožke intímnych partií budú rady aj maminy po pôrode alebo ľudia, ktorí trpia akútnymi hnačkami. Vďaka spŕške z bidetu alebo bidetového sedadla sa dá ľahko predísť zbytočnému utrpeniu.

Toaletný papier nečistí tak dobre ako voda

Čistenie vodou má oproti toaletnému papieru niekoľko výhod. Stačí si len uvedomiť, prečo toaletný papier nemusí byť vždy najlepšia voľba. Jeho použitie môže byť bolestivé a pre niektorých ľudí neznesiteľné.

Musíme ho stále dokupovať, čo nie je príliš ekologické a šetrné k prírode. Tiež nie je úplne jasné, či sú parfémované alebo vlhčené druhy toaletného papiera naozaj zdravotne nezávadné. Veľké množstvo papieru navyše upcháva kanalizácie.

Výhody bidetov

Zhrňme si teda, aké sú hlavné prednosti bidetov, spŕšiek a podobných zariadení.

  • Stopercentná čistota a pocit pohodlia.
  • Oproti toaletnému papieru je voda vhodnejšia na čistenie nielen intímnych partií.
  • Osušenie pokožky zaisťuje jemný teplý vzduch, nie drsný papier.
  • Bidetovú dosku namontujete takmer na každé WC.
  • Sú cenovo dostupné.
  • Luxusnejšie verzie môžete ovládať pohodlne diaľkovo.

Nevýhody bidetov

A aké sú, naopak, mínusy, ktoré majú bidety?

  • Veľká časť ľudí ich stále nepozná alebo má voči nim silné predsudky.
  • Všeobecne sa predpokladá, že sú príliš drahé, a tak si ich nemôžu dovoliť.
  • Keramické bidety zaberajú miesto a v ideálnom prípade potrebujú vlastnú prípojku k teplej vode.
  • Elektronické bidetové sedadlá musíte napájať.
  • Stromy síce netrpia tak, ako pri používaní toaletného papiera, pri opláchnutí spŕškou však spotrebujete až 3 litre vody.

Bidet sa oplatí pre vašu peňaženku aj zdravie

Aj keď má svoje muchy, bidet je lepším variantom pre vašu peňaženku aj celkové zdravie. Ak máte veľkú kúpeľňu, môžete zvoliť klasický variant s vlastnou keramickou vaničkou.

Ak naopak bojujete o každé miesto v byte, poobzerajte sa po bidetovom sedadle, prídavnom bidete alebo investujte do toalety so zabudovanou spŕškou. Širokú ponuku všetkých typov bidetov nájdete napríklad na slovenskom e-shope Sanitino.sk.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.